Wat is een reisverzekering

Een reisverzekering dekt schade die is ontstaan tijdens een reis. U heeft de mogelijkheid om meerdere rubrieken mee te verzekeren zoals; medischekosten, Ongevallen, Werelddekking, Geld en geldswaardig papier, vervangend vervoer / pech onderweg en water of de wintersport dekking. Naast deze mogelijkheden kunt u vaak een annuleringsverzekering afsluiten.

De meeste rubrieken worden tot een bepaald maximum gedekt. Let hierbij goed op wat u verzekerd, een goedkope reisverzekering heeft vaak een (hoog) eigen risico of een minder (hoog) verzekerd bedrag voor de bagage of aanvullende rubrieken.

Waarom een reisverzekering?

Als u met vakantie gaat en u maakt een reis naar het buitenland kan er van alles gebeuren. Veel dingen zijn anders geregeld dan in Nederland, hierdoor zou het kunnen dat u extra kosten moet maken. Denk bijvoorbeeld aan de ziekenhuiskosten als u onverhoopt ziek wordt of door een ongeval in het ziekenhuis komt. De kans dat men in het buitenland ziek wordt is ook groter. Andere eetgewoonten en hygiëne standaarden kunnen zorgen voor een verhoogde kans op ziekte.

Ook andere verkeersregels en gebruiken zorgen voor een grotere kans op een ongeval.

Wat is er verzekerd in de basis dekking van de reisverzekering?

U bent binnen Europa* standaard verzekerd voor hulpverlening, onvoorziene uitgaven, calamiteiten en aansprakelijkheid voor schade aan uw vakantieverblijf.

* Dekkingsgebied Europa: Nederland en de overige Europese landen, Rusland tot de Oeral en de Kaukasus, IJsland, Madeira, de Azoren, de Canarische Eilanden en de niet-Europese landen of delen van die landen aan de Middellandse Zee.

Hulpverlening

Dag en nacht hulp van de aangesloten Alarmcentrale. Bijvoorbeeld bij:

a. het regelen van vervoer;

b. het verzorgen van noodzakelijke medische begeleiding tijdens de terugreis;

c. het geven van adviezen;

Onvoorziene uitgaven

Bijvoorbeeld voor extra reis- en verblijfskosten als je in het buitenland in het ziekenhuis terecht komt of voortijdig naar huis moet terugkeren na een ongeval of ernstige ziekte. Of voor kosten voor opsporings- of reddingsacties, als je tijdens een bergwandeling verdwaalt of gewond raakt.

Calamiteiten

U bent verzekerd tegen de extra kosten als gevolg van een calamiteit. Bijvoorbeeld door terrorisme of een natuurramp.

Aansprakelijkheid voor schade aan vakantieverblijf

Kosten door bijvoorbeeld schade aan de inboedel van uw vakantieverblijf. U laat bijvoorbeeld iets kapot vallen, of u verliest de sleutel van uw vakantiewoning.

Wanneer begint de dekking van een reisverzekering?

U heeft een reis geboekt en u vertrekt vanuit uw woonhuis naar uw bestemming, vanaf het moment dat u de voordeur achter u dichttrekt begint de reis. De reis eindigt ook met het dicht trekken van de voordeur, maar dan bij terugkeer.

U bent dus verzekerd op de heen en terugreis van uw vakantie.

Er zijn verschillende reisverzekeringen. Gaat u maar een paar dagen op vakantie of boekt u een weekend weg, dan kunt u kiezen voor een eenmalige verzekering, de kortlopende reisverzekering. U verzekerd u dan voor de dagen dat u vertrekt en weer thuis bent. U betaalt per dag dat u op reis bent.

Gaat u meerdere keren per jaar een aantal dagen op vakantie of boekt u wel eens een weekendje weg dan kunt u beter geen kortlopende reisverzekering afsluiten maar dan kunt u beter kiezen voor een doorlopende reisverzekering, dit is voordeliger. Hiermee bent u in een keer verzekerd voor alle reizen en weekendjes weg. Een doorlopende reisverzekering wordt standaard jaarlijks automatisch verlengd.

Kosten van een reisverzekering?

Een doorlopende reisverzekering wordt meestal voor een periode van een jaar afgesloten. De kosten van een doorlopende reisverzekering zijn ongeveer € 35 per persoon afhankelijk van het aantal rubrieken dat u meeverzekerd en of u een wereld dekking neemt als dekking.

Een kortlopende reisverzekering wordt per reisdag berekend, de kosten hiervan komen gemiddeld uit op € 1,10 per dag.

De premie voor een annuleringsverzekering is vaak een percentage van de reissom (die reissom is het geldbedrag dat u tot op het moment van annuleren heeft betaald. Dit percentage zit vaak rond de 4,5%.

Waarop moet u op letten bij het vergelijken van reisverzekeringen?

Ook al gaat het niet om de grootste bedragen, er is wel veel te besparen op een goede reisverzekering!

Zorg er dus voor dat u het juiste dekkingsgebied kiest en dat u die rubrieken kiest die voor u van belang zijn. Stel dat u bijvoorbeeld nooit buiten Europa op vakantie gaat en het liefst aan het strand ligt, dan kiest u niet voor wereld dekking, wintersport dekking en bergsport dekking. Maar eerder voor geneeskundige (risico op zonnesteek) en tandheelkundige kosten (koude ijsjes).

Mocht u daadwerkelijk schade oplopen, zorg er dan altijd voor dat dit goed wordt vastgelegd. Maak foto’s en vraag om bonnetjes. Daarnaast is het aan te raden om in geval van diefstal en aanrijdingen de hulp van de lokale politie in te schakelen en ook om aangifte te doen.

Lees voordat u een verzekering afsluit goed de voorwaarden door. Neem ook de polis mee op vakantie zodat u kunt zien wat er wel en niet is gedekt.

Wanneer sluit ik nu een doorlopende reisverzekering af en wanneer een kortlopende?

Een Doorlopende reisverzekering is meestal voordeliger dan een kortlopende reisverzekering als u meer dan 14 dagen per jaar op vakantie gaat. Hier zit u al vrij snel aan omdat ook de stedentripjes en weekendjes weg in Nederland gelden als reis.

Wat te doen indien u een schade heeft tijdens uw verblijf en wat wil een verzekeringsmaatschappij van u ontvangen.

Verzekeringsmaatschappijen betalen vaak alleen als u kosten of schade kunt aantonen. Bewaar daarom altijd de volgende documenten:

•  nota’s van uw bezittingen.

•  bankafschriften ( vaak ook voldoende indien u geen nota meer kunt overleggen maar de aankoop aan kunt tonen door middel van een bankafschrift )

•  beschadigde spullen

•  Aangifte van beschadiging of diefstal ( indien mogelijk ter plaatse zo snel mogelijk aangifte doen bij de politie in de plaats waar dit gebeurd is )

Welke schade is vaak niet verzekerd bij een reisverzekering?

Schade die ontstaat:

•  in Nederland op een vaste stand- of seizoensplaats ( Indien gewenst verzeker dan de recreatie dekking mee )

•  doordat u een misdrijf heeft gepleegd

•  tijdens een reis die u maakt voor een medische behandeling

•  doordat u alcohol, medicijnen of drugs heeft gebruikt

•  doordat u met een motorrijtuig of motorvaartuig meedoet aan activiteiten waarbij snelheid belangrijk is.

Schade:

•  die u kon verwachten door de omstandigheden vlak voordat u op vakantie ging

•  die u kon verwachten omdat u iets doet of juist niet doet. Bijvoorbeeld:

– u moet zorgen dat schade niet groter wordt

– u mag niet expres schade veroorzaken

•  als u fraudeert.

•  die, als de verzekering nooit zou hebben bestaan, verzekerd is onder een andere verzekering of wordt

vergoed op basis van een wet.

Facebook
Twitter
LinkedIn